Wil Berghuis Seksuologe

Wil Berghuis is seksuologe en heeft zich na de Sociale Academie verder gespecialiseerd in het werken met relaties, systemen en in de psychopathologie.

Verschil in behoefte

De behoefte aan seks is voor iedereen verschillend, De een wil elke dag vrijen en de ander bijvoorbeeld een keer in de maand. Ook kan de zin in seks in de loop van een relatie veranderen. Dit kan komen door bepaalde omstandigheden of lichamelijke factoren.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouderen een goed seksleven hebben en daar tevreden mee zijn. Tot op hoge leeftijd zijn zowel mannen als vrouwen in staat om te genieten van seksuele activiteiten.

Ouderen variƫren meer in bed, geslachtsgemeenschap neemt een minder belangrijke plek in, intimiteit staat op de voorgrond.

Maar als je ouder wordt verandert er veel in je leven. Je lichaam verandert, je omstandigheden veranderen. Belangrijke levensgebeurtenissen kunnen van invloed zijn op je seksleven, bijvoorbeeld het verlies van een partner, kinderen die het huis uit gaan, meer vrije tijd na pensionering, dementie of een andere ziekte. Oudere mensen hebben vaker te maken met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Wanneer dat het geval is, kan dat de seksualiteit in de weg staan. Vrijen kan pijnlijk zijn of het orgasme lukt niet meer. Ook indirect werkt een ziekte of lichamelijke beperking door. Door bijvoorbeeld pijn, stijfheid of incontinentie kan de behoefte aan seks minder worden of verdwijnen.

De meeste mensen zijn goed in staat om zich aan te passen aan alle veranderingen als ze ouder worden. Flexibiliteit en creativiteit helpen daarbij. Belangrijk is goed te communiceren met je partner en samen te zoeken naar alternatieven.

Soms kan bij vragen of problemen een gesprek met een seksuoloog heel verhelderend en helpend zijn.

10 Meest gestelde vragen

  1. Heb ik een verwijzing nodig?
  2. Is er een wachttijd?
  3. Moet mijn partner mee?
  4. Hoe lang duurt een gesprek?
  5. Hoe vaak zijn de gesprekken?
  6. Uit hoeveel gesprekken bestaat een behandeling?
  7. Vindt er ook een lichamelijk onderzoek plaats?
  8. Hoe zit het met mijn privacy?
  9. Worden de gesprekken vergoed door mijn verzekering?
  10. Hoe kan ik betalen?