Wil Berghuis Seksuologe

Wil Berghuis is seksuologe en heeft zich na de Sociale Academie verder gespecialiseerd in het werken met relaties, systemen en in de psychopathologie.

Verschil in behoefte

De behoefte aan seks is voor iedereen verschillend, De een wil elke dag vrijen en de ander bijvoorbeeld een keer in de maand. Ook kan de zin in seks in de loop van een relatie veranderen. Dit kan komen door bepaalde omstandigheden of lichamelijke factoren.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen (gemeenschap en penetratie) is een klacht die veel vrouwen kennen. Sommige vrouwen hebben er regelmatig last van, anderen een enkele keer. Het kan gaan om pijnklachten bij de ingang van de vagina, maar ook dieper in de buik.  Als u vaak pijn ervaart tijdens het vrijen, is het logisch dat u minder zin krijgt om te vrijen. Het is niet ongebruikelijk dat de zin na verloop van tijd helemaal verdwijnt als gevolg van de pijnklachten.

Oorzaken van pijn bij de gemeenschap

Naast gynaecologische klachten zijn er andere oorzaken van pijn bij het vrijen te noemen. Het kan zijn dat het vrouwen niet lukt om opgewonden te raken, bijvoorbeeld als zij vrijen om hun partner een plezier te doen, of als de partner vrijt op een manier die niet prettig is. Daarnaast kunnen negatieve ervaringen uit het verleden zorgen dat het moeilijk is om opgewonden te raken. Dit kunnen seksuele ervaringen zijn, maar ook een onprettige ervaring tijdens een medisch onderzoek of bij een bevalling. Ook negatieve boodschappen tijdens de opvoeding ten aanzien van seks en het lichaam kunnen zorgen voor angst of negatieve gevoelens, waardoor de zin in seks minder wordt.

Bij vrouwen die minder zin in seks hebben en moeilijk opgewonden kunnen raken, wordt de vagina niet vochtig en zijn meestal de spieren rondom de vagina gespannen. Hierdoor kan het pijnlijk zijn om gemeenschap te hebben, en kan het een volgende keer nog lastiger zijn om te ontspannen.

Om uit het patroon van angst of pijn en spanning te komen, kan een gesprek bij de seksuoloog helpen. De seksuoloog probeert tijdens de gesprekken (liefst samen met de partner) om dit patroon te doorbreken, eventueel met oefening voor thuis. Op deze manier wordt ervoor gezorgd, dat het weer mogelijk is om prettig en pijnloos te vrijen.

10 Meest gestelde vragen

  1. Heb ik een verwijzing nodig?
  2. Is er een wachttijd?
  3. Moet mijn partner mee?
  4. Hoe lang duurt een gesprek?
  5. Hoe vaak zijn de gesprekken?
  6. Uit hoeveel gesprekken bestaat een behandeling?
  7. Vindt er ook een lichamelijk onderzoek plaats?
  8. Hoe zit het met mijn privacy?
  9. Worden de gesprekken vergoed door mijn verzekering?
  10. Hoe kan ik betalen?