Wil Berghuis Seksuologe

Wil Berghuis is seksuologe en heeft zich na de Sociale Academie verder gespecialiseerd in het werken met relaties, systemen en in de psychopathologie.

Verschil in behoefte

De behoefte aan seks is voor iedereen verschillend, De een wil elke dag vrijen en de ander bijvoorbeeld een keer in de maand. Ook kan de zin in seks in de loop van een relatie veranderen. Dit kan komen door bepaalde omstandigheden of lichamelijke factoren.

Vaginisme, angst voor gemeenschap

We spreken van vaginisme of vaginistische klachten, als u niet of moeilijk een penis, vinger of tampon in de vagina kan inbrengen, terwijl u dit wel wilt. Soms doet dit pijn met pijn. Sommige vrouwen hebben altijd een vaginistische reactie gehad, anderen hebben ooit wel geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Soms ontstaat de vaginistische reactie als gevolg van pijn bij het vrijen. Verder verschilt het in welke situatie de vaginistische reactie optreedt: soms alleen bij pogingen tot geslachtsgemeenschap, soms ook bij het inbrengen van een tampon of vinger.

Oorzaken van vaginisme

Er kan een lichamelijke oorzaak zijn, waardoor penetratie pijnlijk of niet mogelijk is. Maar dit komt weinig voor. De huisarts of gynaecoloog doet onderzoek om en lichamelijk oorzaak uit te sluiten.

Bij veel vrouwen is er geen lichamelijke oorzaak van vaginistische klachten te vinden. Andere oorzaken van vaginisme zijn:

angst voor pijn of beschadiging;

angst voor het verliezen van controle;

onvoldoende kennis over het eigen lichaam;

negatieve seksuele ervaringen;

spanningen in de relatie.

Door vaginisme kunnen vrouwen zich incompleet voelen. Zij willen graag dat penetratie deel uitmaakt van hun seksleven. Ook een kinderwens kan hierbij een grote rol spelen. Het is verstandig om deze klachten te bespreken met uw huisarts en om dan een verwijzing naar de seksuoloog te vragen. Maar u kunt ook rechtstreeks met de seksuoloog contact opnemen.

Vaginisme is een goed te behandelen klacht, maar vraagt veel inzet en geduld, zowel van patiënte als partner.

10 Meest gestelde vragen

  1. Heb ik een verwijzing nodig?
  2. Is er een wachttijd?
  3. Moet mijn partner mee?
  4. Hoe lang duurt een gesprek?
  5. Hoe vaak zijn de gesprekken?
  6. Uit hoeveel gesprekken bestaat een behandeling?
  7. Vindt er ook een lichamelijk onderzoek plaats?
  8. Hoe zit het met mijn privacy?
  9. Worden de gesprekken vergoed door mijn verzekering?
  10. Hoe kan ik betalen?